
Report of the Eligibility Committee 
1/14/12 

Park City, Utah 
 
Five communications were received during the period since the last report at the Annual Meeting in 
Cascade Locks, May 23, 2011. 
 
1. Question: Does a Student-Athlete participating in an event where prize money is awarded risk 

becoming ineligible for inter-collegiate competition. 
Answer: Procedural Rule 12(g) states: 

Amateur Status - A student-athlete shall be a Group 1 or Group 2 competitor as defined 
by ISAF Regulation 22.2. Once an individual has accepted and started a position as a 
compensated coach of an ICSA member college team, the individual shall not be eligible 
for any future competition in an ICSA event. 

 
(Text of ISAF Regulations can be found at www.sailing.org) 
 
ISAF Regulation 22.2 contains the following statements: 

22.2.1 Group 1 
(a) A competitor who takes part in racing only as a pastime is a Group 1 competitor, 
unless within the qualification period he/she has undertaken one of the activities listed in 
Regulation 22.2.2 and is a Group 3 competitor. 
(b) However: 
(i) a competitor who is under 18 years of age is a Group 1 competitor; and 
(ii) a competitor who is over 18 years of age, but under 24 years of age, is a Group 1 
competitor provided that he/she has not engaged in any of the activities listed in 
Regulation 22.2.2 for more than 100 days in the qualification period (excluding any 
activities undertaken before his/her 18th birthday). 
22.2.2 Group 3 
A Group 3 competitor is a competitor who, within the Qualification Period 
(a) has been paid for work that includes: 
(i) competing in a race and/or…. 

 
Since the Publication of the Procedural Rules, the Group 2 Classification has been removed by ISAF, 
therefore only Group 1 and Group 3 are relevant. 
 
It would appear that a competitor accepting a cash prize after competing in an would likely be 
classified as Group 3 by ISAF and therefore would become ineligible for ICSA competition while 
holding that classification.   
 
The Ruling would be made by ISAF, not the ICSA Eligibility Committee under PR 12(h) 
 
Mitch Brindley, has contacted the event organizer to determine what can be arranged to protect 
the eligibility of ICSA Student-Athletes. 

http://www.sailing.org/


 
2. Question: A Student-Athlete who sailed for half a season for one school in the fall of 2007, 

attended two other schools, took two years off asked if he would be still be eligible. 
Answer: He correctly interpreted PR 12(c)(i) which contains a 5 year limit on eligibility, thus his 
eligibility ended following the 2011 spring season. 
 
The individual was offered an opportunity to have the case reviewed by the entire Committee, 
but has not responded. 
 

3. Question: Is a student-athlete who first sailed fall of 2008 eligible for the exception under PR 12(b) 
if the student-athlete is not taking classes in the spring of 2012 and the degree will not be awarded 
until February of 2012. 

Answer: The exception under PR 12(b) is not available unless the student-Athlete is taking the 
undergraduate courses needed to complete the degree. 
The question was answer by Mitch Brindley and George Griswold, an offer was made to have 
the case reviewed by the entire Committee, but no response has been received. 

 
4. Question:  Will the Eligibility Committee grant an extension to the five year limit in the case of a 

severe injury. 
Answer:  The injured Student-Athlete was still recovering which had resulted in the loss of one 
season of eligibility, but it was not sure when it would be possible to resume sailing, therefore 
the length of the extension could not be determined.  The student-athlete currently has one 
more season of eligibility.  The request was withdrawn until recovery was more complete and 
the length of the request could be determined. 

 
5. Question:  Can a Student-Athlete from school which is a member of a state wide system of colleges 

sail for another college of that system, when the Admissions officer of the school with the sailing 
team indicates permission can be granted by a Team Captain for Sports Clubs. 

Answer: This question is already answered in Case PR 12(a) -16 (2008).  
 The individual was offered an opportunity to present the case to the entire Committee, and 
replied that they would evaluate the request further once they had started to attend their 
school in the spring. 

 


